Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 1 noiembrie 2021
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
Descoperă aici: Importanța regimului alimentar în diabet | Conținutul în nutrienți al alimentelor | Dieta în diabetul tratat cu insulină | Dieta în diabetul de tip 2 fără insulină
Regimul alimentar în diabetul zaharat se află printre primele lucruri pe care un pacient trebuie să le învețe imediat după punerea diagnosticului. De ce? Pentru că nu se poate obține un bun control metabolic în lipsa corelației dintre dietă și tratament. Prea mult dintr-un aliment nepotrivit la un moment greșit ales însemnă hiperglicemie pe loc și risc de complicații ale diabetului pe termen lung. Pe de altă parte, prea puțin din ce trebuie, atunci când trebuia poate însemna hipoglicemie pe loc și deficite nutriționale pe termen lung.
Istoricul familial, excesul ponderal, sedentarismul și dieta nesănătoasă sunt factori de risc majori pentru apariția bolilor.
Glucidele, lipidele și proteinele constituie sursa de calorii a organismului. Un sinonim des utilizat pentru glucide este cel de carbohidrați sau hidrați de carbon. În realitate, hidrații de carbon includ amidonul și fibrele alimentare alături de glucide. Glucidele din alimente au un impact foarte mare asupra glicemiei. De aceea cantitatea lor va fi limitată în prezența diabetului zaharat, în special dacă tratamentul include și insulină.
Atenție! Nu toate alimentele bogate în glucide sunt bogate și în vitamine. Consumați cu precădere pe cele bogate în vitamine. Conținutul în glucide, lipide și proteine al diverselor alimente poate fi găsit în tabele nutriționale.
Principalii nutrienți în care sunt descompuse alimentele sunt următorii:
Regimul alimentar discutat în această categorie se referă în primul rând la pacienții cu diabet de tip 1. El poate fi aplicat însă oricărui pacient aflat în tratament cu insulină, cum ar fi de exemplu diabetul de tip 2 insulinonecesitant. Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să învățați să numărați hidrații de carbon din alimente. Discutați apoi cu medicul dumneavoastră curant despre cantitatea recomandată la fiecare masă.
Majoritatea pacienților cu diabet tratat cu insulină vor obține un control metabolic mai bun prin limitarea numărului total de glucide la 90-150g pe zi. Această limitare moderată a hidraților de carbon nu este însă recomandată pentru toți pacienții. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla care este cantitatea care vi se potrivește.
Principalele categorii de pacienți la care nu se recomandă restricția moderată sau severă de hidrați de carbon sunt:
Cu o bună educație, este în general posibil să aveți variabilitate atât pentru cantitatea de glucide, cât și ora fiecărei mese. Ascultați însă întotdeauna de sfaturile medicului dumneavoastră curant.
Regimul alimentar în diabetul de tip 2 fără insulină este discutat separat. Calcularea numărului de hidrați de carbon (glucide) din fiecare masă nu este obligatorie în această situație. Dieta în diabetul fără insulină este axată în primul rând pe alegeri alimentare de calitate. Cantitatea din fiecare aliment este în general redusă din perspectiva controlului greutății. Efortul fizic are o importanță mult mai mare în diabetul de tip 2 fără insulină comparativ cu orice altă formă de diabet.