Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 4 martie 2022
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
Acuratețea unui senzor se referă la capacitatea acestuia de a estima cât mai bine valoarea de glicemie. Acuratețea senzorilor de glicemie se măsoară oficial prin următorii parametrii:
"MARD" este o prescurtare de la expresia în limba engleză "Mean amplitude relative difference". Pentru calcul se pleacă de la diferența dintre valoarea afișată de senzor și cea etalon (sânge). Se împarte apoi această diferență la valoarea etalon și se înmulțește cu 100.
Se obține astfel eroarea în procente față de etalon. MARD va fi calculat făcând media procentelor de deviere față de glicemia etalon. MARD se calculează doar pentru valori ale glicemiei în intervalul 100-400 mg/dl (5,6-22,2 mmol/l). Nu se poate folosi MARD pentru a estima acuratețea unui senzor în domeniul <100 mg/dl (5,6 mmol/l)
De exemplu, un MARD de 10% însemnă că pentru o glicemie reală de 180 mg/dl (10 mmol/l), senzorul va arăta o valoare cu maxim 10% mai mare sau mai mică. Pentru 180 mg/dl (10 mmol/l) asta însemnă orice valoare între cuprinsă în intervalul 168-178 mg/dl (9-11 mmol/l).
Valori ale MARD <9% sunt considerate ca fiind foarte bune. MARD în intervalul 9-10% se consideră acceptabil. Valori de >10% sunt inacceptabile în prezent.
Condițiile de măsurare sunt foarte importante. O viteză foarte mare de schimbare a glicemiei crește automat eroarea senzorilor și implicit valoarea MARD.
Acordă atenție și centrului de cercetare unde s-a efectuat studiul. Nu toate centrele de cercetare au nivelul de calitate necesar pentru încrederea ta.
"MAD" este tot o prescurtare, de la expresia în limba engleză "Mean aplitude difference". MAD însemnă diferența în mg/dl între valoarea glicemiei estimată de senzor și cea corectă, furnizată de un etalon (sânge).
MAD se calculează doar pentru valori ale glicemiei mai mici de 100 mg/dl (5,6 mmol/l). În acest domeniu de glicemii nu se poate folosi MARD.
Orice valoare MAD mai mică de 15 mg/dl (0,8 mmol/l) se consideră a fi o valoare bună. Valori mai mari sunt inacceptabile.
Atunci când glicemia din sânge este <70 mg/dl (3,9 mmol/l), senzorul trebuie să afișeze în minim 85% din cazuri o valoare aflată în intervalul ±15 mg/dl (0,8 mmol/l). În plus, peste 98% din valori trebuie să se încadreze în intervalul ±40 mg/dl (2,2 mmol/l). Nicio valoare etalon de glicemie (din sânge) sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l) nu trebuie să fie afișată de senzor ca fiind mai mare de 180 mg/dl (10 mmol/l).
Pentru glicemiile etalon (din sânge) în zona 70-180 mg/dl (3,9-10 mmol/l) senzorul trebuie să afișeze o valoare în intervalul ±15% în cel puțin 70% din cazuri. În cel puțin 99% din cazuri senzorul trebuie să afișeze o valoare în intervalul ±40%.
Pentru glicemii de peste 180 mg/dl (10 mmol/l), senzorul trebuie să afișeze minim 80% din valori cu o eroare de ±15% și peste 99% din valori cu o eroare mai relaxată, de ±40%. Nicio valoare peste 180 mg/dl (10 mmol/l) nu trebuie afișată de senzor ca fiind sub 70 mg/dl (3,9 mmol/l).
Global, pentru întreg spectrul de glicemii posibile, senzorul trebuie să afișeze peste 87% din valori în intervalul de eroare ±20/20%. Expresia ±20/20% însemnă o eroare de ±20 mg/dl (1,1 mmol/l) și respectiv ±20%, pentru valori sub și peste 100 mg/dl (5,6 mmol/l).
Scăderea rapidă a glicemiei, cu cel puțin 2 mg/dl/min nu trebuie afișată de senzor ca o creștere de cel puțin 1 mg/dl/min în mai mult de 1% din cazuri. În plus, creșterea rapidă a glicemiei, cu cel puțin 2 mg/dl/min nu trebuie afișată de senzor ca o scădere de cel puțin 1 mg/dl/min în mai mult de 1% din cazuri.
Grila de erori furnizează informații despre cât de multe valori pereche senzor-sânge sunt în zona ideală (A), în zona acceptabilă (B) sau inacceptabilă (C). Un senzor bun are minim 95% din valori în zona A, cel mult 5% în zona B și nicio valoare în zona C.
Senzorii de glicemie pot afișa valori estimate ale glicemiei semnificativ diferite față de cele măsurate din sânge. Un senzor precis va avea un MAD sub 15 mg/dl (0,8 mmol/l), un MARD sub 10% și peste 95% din valori în zona A a grilei de evaluare a erorilor.
Pentru a compara corect doi senzori între ei, valorile MAD, MARD sau zona A din grila de erori trebuie măsurate purtând ambii senzori simultan. Drept urmare, valorile raportate din studii diferite nu pot fi utilizate pentru comparații între senzori, ci doar ca o dovadă a unui standard minimal de calitate îndeplinit de senzorul investigat.