Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 16 ianuarie 2023
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
Descoperă aici: HbA1c normală | Metoda de măsurare | Când nu se folosește
Hemoglobina glicozilată (HbA1c) reprezintă procentul din hemoglobina "'de anemie" care s-a "zaharisit" în urma expunerii la glucoza din sânge. HbA1c este prescurtarea oficială a hemoglobinei glicozilate.
Hemoglobina "de anemie" este o proteină localizată în interiorul globulelor roșii. Rolul ei este de a transporta oxigen de la plămâni la țesuturi și CO2 de la țesuturi la plămâni. Scăderea concentrației de hemoglobină în sânge se numește anemie.
Glucoza prezentă în mod normal în sânge se lipește constant de hemoglobină. Acest lucru se întâmplă și la omul sănătos, fără diabet. Din această lipire se formează hemoglobina glicozilată (zaharisită). Hemoglobina glicozilată mai este cunoscută și sub denumirea de hemoglobină glicată.
Valorile normale ale hemoglobinei glicozilate sunt sub 5,7% (39 mmol/mol). În prezența unor glicemii mai mari, ea depășește această valoare. Pentru valori de 5,7-6,4% (39-47 mmol/mol) pacientul se află în zona de prediabet. Începând cu valoarea de 6,5% (48 mmol/mol) intrăm în zona de diabet zaharat. Ce se întâmplă dacă valoarea HbA1c este mare? Începând cu cifra de 7% (53 mmol/mol) riscul apariției complicațiilor cronice ale diabetului zaharat crește foarte mult. Din acest motiv, ținta de hemoglobină glicozilată este de sub 7% (53 mmol/mol).
Pentru referință, o valoare a hemoglobinei glicozilate de 7% (53 mmol/mol) corespunde unei valori medii a tuturor glicemiilor de aproximativ 150 mg/dl (8,3 mmol/l). Corespondența între diverse valori ale HbA1c și glicemiile medii poate fi consultată pe site-ul WebMD.
Țintele HbA1c pot fi scăzute la <6,5% (48 mmol/mol) la pacienții tineri, fără complicații, dacă se pot obține fără o creștere a riscului de hipoglicemii. Timpul petrecut în hipoglicemie trebuie să fie de sub 4% din total.
Pentru aceeași valoare a HbA1c, contează foarte mult timpul petrecut în normoglicemie, adică între 70-180 mg/dl (3,9-10 mmol/l). Acest timp trebuie să fie de peste 70% din perioada analizată.
HbA1c trebuie măsurată folosind o metodă recunoscută și calibrată (la norma DCCT). Dozarea HbA1c din deget are cea mai mică precizie de măsurare din toate opțiunile disponibile. Cea mai bună precizie o are metoda HPLC. Pe buletinul de analiză veți găsi trecută și metoda de analiză. Metoda HPLC este singura care dozează exact HbA1c. Toate celelalte metode dozează HbA1c împreună cu alte tipuri de hemoglobină și estimează (pariază) cam cât ar fi putut să fie HbA1c, dacă ar fi fost măsurată doar ea. Metoda HPLC este mai scumpă și de aceea mai greu disponibilă.
Diferențele neașteptate între valoarea HbA1c și glicemiile plasmatice trebuie să trezească suspiciunea unor erori de funcționare a kitului de laborator. Aceste erori pot apare uneori din cauza existenței unor variante speciale de hemoglobină în sângele pacientului (hemoglobinopatii).
În acest caz trebuie folosit un kit de laborator capabil să ofere o măsurătoare corectă și în astfel de condiții (analizor HPLC). Alternativa este folosirea strict a glicemiilor plasmatice pentru diagnosticul și urmărirea diabetului zaharat, nu și a HbA1c.
HbA1c nu poate fi folosită pentru diagnosticul și urmărirea tratamentului diabetului zaharat în afecțiunile asociate cu o schimbare rapidă a globulelor roșii. Aceste afecțiuni apar în general când există o producție foarte mare și o distrugere foarte mare hematiilor. Durata medie de viață a globulelor roșii este de 120 de zile. De aici rezultă estimarea pe trei luni a controlului metabolic, pe care o face HbA1c. Consecutiv, orice reducere a duratei de viață a globulelor roșii (de ex. in sarcina) se asociază cu o estimare a controlului metabolic pe un timp mai scurt de trei luni.
La nașterea lor din măduva osoasă, globulele roșii au hemoglobină ne-glicozilată. În consecință, dacă de nasc brusc foarte multe globule roșii, acestea vor dilua rapid cantitatea de hemoglobină glicozilată, care poate să existe doar în globulele roșii mature. Astfel, apare o falsă scăderea a valorii HbA1c, care va subestima calitatea controlului metabolic.
Principalele situații în care hemoglobina glicozilată nu este relevantă sunt următoarele: