Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 6 martie 2022
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
Principalele motive pentru care glicemia pe senzor diferă de cea din sânge sunt următoarele:
Senzorul măsoară concentrația glucozei din lichidul interstițial subcutanat. Acesta se află în echilibru cu sângele, dar cu o întârziere de zece minute.
Asta însemnă că orice creștere de glicemie din sânge va duce la o creștere similară în lichidul interstițial, dar după zece minute. Atât timp cât glicemia din sânge crește, senzorul va arăta mai puțin deoarece e în urmă cu zece minute.
Similar, când glicemia din sânge scade, senzorul va arăta mai mult, fiind cu zece minute în urmă.
Senzorii de glicemie diferă destul de mult între ei. Unii au o acuratețe mai bună față de alții. O valoare MARD mai mică pentru felul în care folosiți senzorul însemnă o acuratețe mai mare.
Dacă un senzor nu merge bine la tine, poți încerca să folosești altul, dintre cei disponibili în prezent.
Senzorii de glicemie măsoară mai bine concentrația glucozei din lichidul interstițial atunci când acesta e din abundență. Deshidratarea nu numai că reduce cantitatea de lichid interstițial, dar și întârzie echilibrarea lui cu sângele.
Unii senzori (Freestyle Libre 1, Dexcom G4, Medtronic Enlite 2) arată valori mult crescute ale glicemiei atunci când pacientul consumă unele medicamente obișnuite, cum ar fi paracetamol sau vitamina C. Majoritatea acestor senzori nu mai sunt pe piață în acest moment sau urmează să se retragă (Freestyle Libre 1). Citește cu atenție prospectul senzorilor de glicemie pentru a vedea dacă sunt vulnerabili la unul din medicamentele uzuale pe care ai nevoie să le folosești.
Consumați multă apă pentru a crește acuratețea senzorului de glicemie. Dacă senzorul arată foarte diferit și permite calibrarea, introduceți o valoare aflată la jumătatea distanței dintre senzor și glucometru. Repetați calibrarea după 4-6 ore, când glicemia e stabilă.
Optimizați dieta și dozele de insulină pentru a reduce oscilațiile de glicemie. O variabilitate glicemică mai mică va duce la o acuratețe mai mare a senzorului de glicemie.
Este absolut normal ca senzorii de glicemie să arate uneori valori semnificativ diferite față de glucometru. Când se întâmplă cest lucru, ascultă de glucometru.
Încearcă să ai răbdare cu senzorii tăi, iar dacă alarmele te obosesc poți modifica pragul lor. Nu uita că sunt mai mulți senzori disponibili, iar alții urmează să vină.