Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 2 ianuarie 2023
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
În podcastul meu de diabet (disponibil și pe Youtube) puteți afla informații despre senzorii de glicemie în următoarele episoade dedicate lor:
Senzorii de monitorizare continuă a glicemiei sunt dispozitive medicale de mici dimensiuni, capabile să estimeze o valoare a glicemiei la fiecare cinci minute. Această valoare este estimată, nu este măsurată efectiv în sânge. Acuratețea lor variază foarte mult.
Senzorul măsoară concentrația de glucoză din lichidul interstițial. Asta însemnă în lichidul care se află în mod normal între celulele din spațiul subcutanat (sub piele). După măsurătoare, informația este transmisă wireless către orice dispozitiv capabil să o recepționeze.
Deși în final vor afișa aproximativ același lucru, senzorii de glicemie diferă semnificativ între ei.
Valoarea estimată a glicemiei este afișată pe orice dispozitiv capabil să asculte semnalul transmis de senzor. Acest dispozitiv poate fi:
Aplicația de pe telefon va estima, adică va paria cât ar putea fi glicemia din sânge dacă s-ar măsura cu glucometrul, deși măsurătoarea nu a fost făcută de fapt din sânge. Lichidul interstițial este în echilibru cu sângele, cu o mică întârziere.
Dacă folosești un telefon mobil conectat la senzorul de glicemie trebuie să oprești neapărat actualizările automate ale sistemului de operare. După câteva săptămâni de la apariția unei astfel de actualizări, firma producătoare va reuși să actualizeze aplicația de senzori. Acesta este momentul în care poți face și tu actualizarea sistemului de operare.
Dacă nu respecți această regulă, aplicația de senzori foarte probabil va înceta să funcționeze până nu apare o actualizare și pentru ea. Același lucru este valabil și pentru telefonul conectat la o pompă capabilă să comunice cu un senzor de glicemie.
Aplicația de pe telefon va afișa următoarele informații:
Veți ști în acest fel dacă valorile sunt în creștere sau în scădere.
Scăderea glicemiei sub un anumit prag stabilit de utilizator poate declanșa o alarmă pe telefon. Această alarmă este foarte utilă noaptea deoarece vă poate trezi din somn pentru a corecta o glicemie care se apropie rapid de zona de hipoglicemie.
Există mai multe tipuri de alarme, printre care și cea declanșată de atingerea unei glicemii prea mari.
Un alt aspect foarte util al senzorilor este posibilitatea unei alte persoane de a urmări în timp real evoluția glicemiilor unui pacient cu diabet. Cel mai adesea este vorba de un părinte care urmărește glicemiile copilului.
Pe timpul folosirii senzorilor de glicemie nu există un ac în senzor. Înainte de montare, senzorul are un ac, care îl ajută la momentul montării. În clipa montării acul se îndepărtează automat și se aruncă cu restul materialelor ajutătoare.
După montare senzorul de glicemie nu doare deloc. Nu se simte nimic și chiar vei uita de existența lui pentru perioade lungi de timp. Montarea senzorului este însoțită de o mică înțepătură făcută de acul de ghidare al senzorului.
Acest ac persistă sub piele doar o clipă și apoi se retrage automat cu viteză. Durerea produsă este echivalentă cu o glicemie făcută cu glucometrul.
Da, poți monta singur acasă senzorii de glicemie. Procedura este extrem de simplă și te vei descurca fără probleme. Urmează instrucțiunile din pachetul primit și urmărește câteva filmulețe demonstrative online.
Nu merită să mergi la medic doar pentru asta, dar dacă ai ezitări importante cere ajutorul. Este mai bine să ai pe cineva aproape care se pricepe prima dată dacă nu te simți deloc în stare să încerci singur.
După prima montare vei vedea cât de simplu este și apoi vei avea încredere să îți montezi singur senzorii.
Da, poți înnota cu senzorii de glicemie. Ai grijă însă să îi protejezi suplimentar cu un plasture sau o bandă kinesiologică dacă faci sărituri în apă sau dacă sunt valuri puternice.
Estimarea glicemiei sanguine pe baza măsurării concentrației glucozei din lichidul interstițial subcutanat se face la fiecare cinci minute.