sigla site

Ce este diabetul zaharat de tip LADA?

Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 13 februarie 2022

O pisica scoate capul dintr-o lada mica (o cutie)

Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții

LADA este o formă de diabet de tip 1

Diabetul LADA este o formă de diabet autoimun în care celulele beta pancreatice sunt distruse treptat de către sistemul imun. Diabetul LADA nu este un diagnostic separat, ci este de fapt tot diabet de tip 1.

De asemenea, termenul de diabet tip 1,5 nu este corect. Diabetul LADA nu este la jumătatea distanței dintre tipul 1 și 2. El este inclus integral în tipul 1.

Termenul "LADA" este o prescurtare de la denumirea în engleză "Latent Autoimmune Diabetes in Adults". În română s-ar traduce cu "Diabet autoimun latent la adulți". Termenul "latent" trebuie însă interpretat aici "cu progresie lentă".

Cum se pune diagnosticul de diabet LADA?

Dovedirea autoimunității este esențială pentru a pune diagnosticul de diabet formă LADA. Pentru a dovedi autoimunitatea trebuie să îți dozezi anticorpii specifici diabetului de tip 1.

Autoimunitatea se consideră prezentă dacă cel puțin un anticorp se pozitivează. Atunci când glicemia este suficient de crescută pentru a îndeplini criteriile de diagnostic clinic al diabetului se pune diagnosticul de diabet zaharat tip 1 stadiul 3, formă LADA.

Pentru diagnosticul LADA, cel mai important autoanticorp este cel anti GAD65. Concentrația acestui anticorp este proporțională cu viteza de distrugere a celulelor beta pancreatice.

De ce nu este diabet de tip 2?

Faptul că o formă de diabet răspunde la tratamentul pentru diabetul de tip 2 nu însemnă că acesta este diagnosticul corect. Diagnosticul corect presupune cunoașterea mecanismului prin care diabetul a apărut și progresează.

Distrugerea celulelor beta pancreatice de către sistemul imun este specifică diabetului de tip 1. Încadrarea diabetului se schimbă în tipul 1 ori de câte ori această autoimunitate poate fi pusă în evidență. Aproximativ unul din zece pacienți cu diagnosticul de diabet de tip 2 au de fapt diabet LADA, dar nu știu acest lucru.

Cum se manifestă diabetul LADA?

Diabetul de tip LADA apare la tineri, în general sub 50 de ani, fără exces ponderal semnificativ. În absența tratamentului, glicemiile a jeun sunt în general 130-160 mg/dl (7,2-8,9 mmol/L), iar hemoglobina glicozilată 7-9% (53-75 mmol/mol).

Drept urmare sunt șanse foarte mari să primești inițial diagnosticul de diabet de tip 2. Mai mult, tratamentul specific diabetului de tip 2, cu metformin și alte pastile îți va normaliza rapid glicemiile.

În mod caracteristic, la fiecare 6-9 luni vei constata că dozele de pastile antidiabetice folosite nu mai sunt suficiente pentru a ține sub control glicemiile. Viteza cu care trebuie să crești numărul de pastile este mult mai mare față de cât te așteptai atât tu, cât și medicul tău.

Sunt șanse mari să ajungi la doze maxime după doar 4-8 ani de evoluție a diabetului. La acest moment va trebui să începi tratamentul cu insulină, chiar dacă ai evitat acest lucru cu orice preț până atunci.

Cum se tratează diabetul LADA?

Tratamentul corect al diabetului de tip 1 formă LADA este cu insulină. Va trebui să oprești toate celelalte antidiabetice, inclusiv metforminul. La început va fi suficient foarte probabil să faci o singură doză de insulină bazală pe zi. Acest tip de insulină este special conceput să țină 24 de ore.

După o vreme vei constata că o singură doză de insulină bazală nu mai este suficientă. Glicemiile vor crește după o masă relativ mică la peste 250 mg/dl (13,9 mmol/L) și se vor reîntoarce foarte greu înapoi la normal. Numărul de unități de insulină bazală este de obicei la acest moment > 0,4 U / Kg corp.

Atunci când insulina bazală nu mai face față singură trebuie trebuie să adaugi și o insulină prandială. Insulina prandială de tip analog rapid intră în acțiune în cinci minute și are un vârf de acțiune la 45-60 de minute. Durata de acțiune este de aproximativ 3,5-4 ore.

Insulina prandială se consideră antidot de masă. Inițial va fi suficientă o singură doză, înaintea mesei principale a zilei. Cu timpul vei ajunge să faci o mică doză de insulină prandială înaintea fiecărei mese, adică de trei ori pe zi.

De ce să înlocuiesc pastilele cu insulina?

În primii 3-5 ani de evoluție a diabetului de tip LADA pastilele te vor ajuta să ai celeași glicemii ca în cazul folosirii unei insuline bazale. De aici și întrebarea foarte bună, de ce să mă chinui cu insulină când merge și cu pastile?

Tratamentul cu insulină are beneficiul suplimentar de a reduce semnificativ munca pe care trebuie să o facă celulele beta rămase încă în viață. Muncind mai puțin, ele vor face mai puțin "zgomot", pe care să-l audă sistemul imun.

În acest fel, viteza cu care se pierd celule beta pacreatice scade la jumătate sau chiar mult mai jos. În consecință, vei putea păstra de-a lungul anilor o cantitate mult mai mare de celule beta secretoare de insulină.

Concluzie

Diabetul de tip LADA este de fapt diabet zaharat de tip 1. Tratamentul corect începând cu stadiul 3 al bolii este cu insulină. Antidiabeticele orale, adică pastilele pot inițial ține glicemiile în frâu, dar prețul plătit pentru asta este unul foarte mare.

Practic vei sacrifica un bun control metabolic pentru următorii 20 de ani pentru a nu face insulină 3-5 ani la început. Nu merită! Ascultă întotdeauna de medicul tău diabetolog.