Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 3 iunie 2022
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
Copilul care a învățat să ceară să meargă la baie are control asupra urinării. Acest lucru se numește continență urinară.
Copilul care nu simte când trebuie să urineze sau nu acordă importanță acestui lucru are incontinență urinară, numită și enurezis.
În sens lărgit, enurezis înseamnă faptul că un copil sau un adult face pe el, indiferent dacă acest lucru se petrece ziua sau noaptea. Tendința din zilele noastre este de a folosi acest termen doar pentru incontinența urinară care apare în timpul nopții.
În continuare termenul de enurezis va fi folosit pentru a descrie situația în care o persoană a căpătat controlul asupra urinării (continența urinară) și apoi a început să facă pe ea noaptea.
Astfel de episoade de enurezis sunt normale dacă apar ocazional și nu persistă după vârsta de 4 ani. În situația în care te trezești noaptea și mergi la baie, termenul medical corect este de nocturie.
Glicemia crescută din diabetul zaharat dezechilibrat se asociază cu trecerea zahărului (a glucozei) în urină și creșterea consecutivă a producției de urină. Pe timpul nopții nu se mai poate produce scăderea fiziologică a producției de urină ca la persoanele fără diabet.
Vezica urinară se va umple înainte de venirea dimineții. Consecutiv, acest lucru te trezește pentru a merge la baie, fenomen numit nocturie.
Dacă somnul este profund sau în alte situații particulare, poți să nu te mai trezești pentru a merge la baie și poți face pe tine. Acest fenomen se numește enurezis.
Termenul de enurezis nocturn nu este greșit, el arată faptul că episodul de enurezis a apărut noaptea. În zilele noastre termenul sugerează un posibil pleonasm deoarece folosirea lui tinde să fie restricționată la episoadele de incontinență urinară nocturne.
Dacă un copil care nu face pe el noaptea începe să aibă astfel de episoade nu înseamnă neapărat că este ceva rău. Uneori, înainte de a face un pas important înainte din punct de vedere neurologic și intelectual, unii copii fac un mic regres pentru câteva zile.
Acest lucru nu este anormal, dar nici explicabil. Cert este că trebuie să ne îngrijoreze dacă persistă mai mult de o săptămână sau dacă este însoțit și de alte semne ale diabetului zaharat.
În absența diabetului zaharat (glicemii normale), apariția episoadelor de enurezis la un copil care până atunci avea controlul micțiunilor pe timp de noapte poate să fie un semn al unor boli cum ar fi:
În concluzie, enurezisul poate fi un simptom de diabet, mai ales dacă se însoțește de altele, cum ar fi sete, cunsum mare de apă, deshidratare și urinat des și mult.