sigla site

Urinat des și mult, inclusiv noaptea

Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 22 mai 2022

O cascada frumoasa in padure, la munte, cu multa verdeata

Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții

Creșterea glicemiei peste 180 mg/dl (10 mmol/l) este responsabilă de apariția glucozei în urină (glicozurie). Fiecare moleculă de glucoză este capabilă să tragă după ea o cantitate destul de mare de apă.

Pe măsură ce concentrația glucozei în urină crește va apare consecutiv o creștere a producției de urină. Urina se va produce cu un debit din ce în ce mai mare, ceea ce duce la umplerea tot mai rapidă a vezicii urinare. Faptul că vezica urinară se umple foarte repede va duce la scăderea timpului dintre două micțiuni (urinări).

La un moment dat nu va mai fi posibil să stai până dimineață fără să te trezești să mergi la baie. În afară de urinări dese, vei avea și un volum urinar pe 24 de ore mult crescut. Acest volum depășește adesea trei litri.

Urinatul repetat pe parcursul nopții

Consumul abundent de lichide înainte de culcare se asociază adesea cu trezirea în timpul nopții pentru a merge la baie. Trezitul noaptea pentru a merge la baie devine o problemă dacă se întâmplă de două ori pe noapte, în fiecare noapte.

În această situație poartă denumirea de nocturie. Această situație diferă radical de incontinența urinară pe parcursul nopții. În această situație copilul sau vârstnicul „face pe el” noaptea, fără să se trezească.

Termenul medical pentru această problemă este enurezis. Motivul pentru care diabetul zaharat duce la urinat noaptea este dat de umplerea vezicii urinare cu o viteză foarte mare.

De ce urinăm noaptea în diabet

Pe parcursul nopții producția de urină scade foarte mult, ceea ce permite un somn de 6-9 ore, uneori chiar mai mult. Trecerea glucozei din sânge în urină atrage după ea o cantitate neobișnuit de mare de apă.

Crește astfel foarte mult debitul urinar pe tot parcursul zilei. Cu alte cuvinte, diabetul zaharat este o stare de hiperproducție constantă de urină, indiferent de ora din zi sau din noapte.

Acest lucru iese în evidență în special noaptea, când se presupune că putem să rezistăm până dimineața fără a merge la baie. Urinatul des și mult este prezent însă și în timpul zilei.

Pierderile de lichide prin urină în diabetul dezechilibrat pot duce la deshidratare. Copilul începe să bea multă apă, dar acest lucru nu reușește să oprească setea intensă a acestuia. Aceste simptome specifice diabetului zaharat nu trebuie să treacă neobservate. Orice copil cu aceste simptome trebuie dus de urgență la medic pentru consult.

Ce trebuie făcut pentru urinatul în exces

Primul lucru care trebuie făcut atunci când observi creșterea volumului și frecvenței urinărilor este să bei suficientă apă. Deshidratarea care poate apare în urma pierderilor masive de apă prin urină poate fi extrem de periculoasă.

Dacă volumul urinar pe 24 de ore este mult crescut pentru două zile consecutive sau dacă sunt prezente și alte simptome sugestive de diabet trebuie să mergi de urgență la un consult medical. În cadrul acestui consult nu ar trebui să lipsească determinarea glicemiei (frecvent din deget) sau măcar a prezenței glucozei în urină.

În condițiile unor urinări dese, glucoza poate fi detectată în urină extrem de ușor. Poți folosi bandelete disponibile la farmacie, care își schimbă culoarea în prezența glucozei.

Aceste bandelete adesea pot detecta simultan și alte substanțe în urină, cum ar fi corpii cetonici. De foarte multe ori totul este explicat de alte situații sau afecțiuni, în afară de diabetul zaharat.

Ce consecințe pot avea urinările dese?

Cu cât vârsta ta este mai mică, cu atât mai repede te poți deshidrata în condițiile unor pierderi urinare foarte mari, fără ingestie corespunzătoare de apă. Dacă deshidratarea este importantă folosește săruri de rehidratare (de la farmacie).

Folosirea băuturilor dulci (sucuri) este contraindicată deoarece cresc glicemia și implicit trecerea glucozei în urină. Sucurile, chiar și cele naturale (fresh) vor crește semnificativ pierderile de apă prin urinări dese, în contextul diabetului dezechilibrat. Acest lucru va accentua deshidratarea. Nu uita că dacă setea este foarte mare, trebuie să bei oricâtă apă simți nevoia.

Alte cauze pentru urinatul des

În afara diabetului zaharat există mai multe alte afecțiuni care ar putea să fie responsabile pentru urinatul des. Cele mai importante dintre ele sunt următoarele:

Infecția urinară

Urinatul des asociat infecției urinare duce la eliminarea unei cantități în general mici de urină, dar des. Urinatul des din diabetul zaharat diferă de cel din infecția urinară prin faptul că de fiecare dată se elimină o cantitate mare de urină. Infecția urinară se asociază suplimentar cu usturime la urinare, ceea ce nu se întâmplă în cazul diabetului zaharat izolat.

Culoarea urinei în cazul unei infecții urinare este în general mai închisă comparativ cu cea din diabetul zaharat. Urina tulbure sugerează o infecție urinară.

În diabetul dezechilibrat urina este clară și adesea diluată. Prezența glucozei în urină crește însă foarte mult riscul apariției unei infecții urinare.

De aceea trebuie avută în vedere și situația în care după câteva zile de urinări dese se adaugă în plus și usturime la urinat. Este semnalizată astfel supraadăugarea unei infecții urinare.

Având în vedere evoluția în general rapidă a simptomatologiei, debutul unui diabet de tip 1 nu asociază de regulă infecție urinară consecutivă excesului de glucoză din urină.

Dacă ea apare totuși este bine ca după echilibrarea diabetului zaharat să fie căutați factorii de risc pentru infecția urinară, mai ales la copii. De multe ori există diverse variante anatomice din naștere predispozante pentru infecția urinară.

Medicamente

Medicamentele diuretice sunt special concepute să ajute organismul să elimine apa atunci când este nevoie de acest lucru. Ele pot duce la urinat des și mult, iar în unele cazuri la deshidratare.

Ele sunt folosite în general după vârsta de 50 de ani. Utilizarea la copii este foarte rară, de exemplu în unele boli pulmonare cronice, sindrom nefrotic sau insuficiență cardiacă.

Polidipsie psihogenă

Copiii beau foarte multă apă comparativ cu adulții. În același timp și elimină o cantitate mai mare de apă prin respirație și transpirație.

Uneori, încurajați de părinți sau în condițiile unui stress neobișnuit, persistent pentru mai multe săptămâni, copiii pot începe să consume multă apă "pe fond nervos". Uneori acest fenomen apare și la adulți.

În aceste condiții este normal urinatul des și mult. Urina va fi deschisă la culoare, la fel ca în cazul diabetului zaharat. Restricția accesului la apă pentru câteva ore va duce la reducerea semnificativă a volumului urinar și la colorarea urinei spre galben (inițial e decolorată).

E bine însă să fie făcută o glicemie din deget înainte de a face restricția de apă, pentru a exclude un diabet zaharat deoarece în acest caz vei continua să urinezi un volum mare datorită glicemiei mari. Restricția la apă poate duce în acest caz rapid la deshidratare.

Sarcina

Deși rare, sarcinile la adolescente sunt o realitate, în special în zonele defavorizate din punct de vedere al educației generale. În trimestrul 3 de sarcină femeia va avea nevoie să meargă mai des la baie deoarece există o presiune exterioară semnificativă asupra vezicii urinare. Volumul urinar este însă mic în acest caz, iar diagnosticul de sarcină vizibil.

Diabetul insipid

Termenul de diabet nu înseamnă glicemie mare. Diabet inseamnă urinat des și mult, mai ales mult. Se poate folosi termenul de diabet zaharat doar în acele situații în care acest urinat des și mult se datorează glicemiilor crescute.

Există o formă de diabet care nu se însoțește de glicemii crescute. Problema în acest caz este imposibilitatea organismului de a menține apa în corp.

Există în acest caz un defect de funcționare a conductelor de apă din rinichi. În această formă de diabet urina va fi deschisă la culoare, cu o densitate aproape similară cu a apei.

Faptul că urina nu conține glucoză a dus la atribuirea numelui de diabet fără gust (al urinei). Un termen sinonim pentru lipsa gustului este "insipid". De aici a apărut denumirea de diabet insipid.

Oprirea ingestiei de apă la un pacient cu diabet insipid nu va fi urmată de reducerea cantității de urină evacuată. De asemenea, nu va apare o recolorare a urinei treptat în galben (concentrarea ei).

Deshidratarea care urmează este severă și poate fi chiar amenințătoare de viață. Se impune în acest caz prezentarea de urgență la endocrinolog în vederea stabilirii diagnosticului corect și începerii tratamentului.

Concluzie

În concluzie, urinatul des și mult trebuie să îți atragă atenția asupra unui posibil diabet zaharat. Dacă acesta exista deja, trebuie să verifici cu atenție glicemiile pe tot parcursul zilei deoarece sunt probabil foarte mari.

Persistența unor valori glicemice mari duce în timp la apariția complicațiilor diabetului zaharat.