Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 9 noiembrie 2020
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
Descoperă aici: Examinarea unui picior diabetic | Piele uscata | Bătături în talpă | Cauzele bătăturilor | Complicațiile bătăturilor | Deformările picioarelor | Sensibilitatea pielii | Îngrijirea piciorului diabetic | Fracturi
O parte importanta a managementului diabetului zaharat o reprezinta examinarea si ingrijirea atenta a piciorului diabetic. Termenul de picior diabetic include un spectru larg de afectiuni ale piciorului la pacientii cu diabet zaharat. Toate au in comun faptul ca vor creste semnificativ riscul ulterior de amputatie.
Leziunile nervilor si vaselor duc in final la pierderea sensibilitatii, initial termice si dureroase, ulterior a celei de echilibru. Pacientul isi pierde astfel un mecanism de aparare impotriva factorilor traumatici. Un traumatism minor poate trece neobservat si astfel leziunea data de el se poate infecta. Daca infectia atinge osul atunci leziunile de picior diabetic pot evolua catre amputatie.
Principalele 10 probleme pe care piciorul diabetic le poate crea pacientilor cu diabetul zaharat sunt urmatoarele:
Examinarea piciorului diabetic trebuie inclusa in examenul clinic general efectuat la fiecare vizita de catre medicul dumneavoastra curant. Indiferent de tipul de diabet pe care il aveti medicul dumneavoastra curant trebuie sa faca o examinare atenta a picioarelor. Acest lucru trebuie facut chiar si la momentul diagnosticarii. Recomandarile clinice actuale, in ceea ce priveste persoanele cu diabet zaharat, includ o examinare completa a piciorului cel putin o data pe an. Scopul examinarii anuale a piciorului este identificarea persoanelor la risc inalt.
Un istoric de complicatii microvasculare, macrovasculare sau de amputatie creste riscul de picior diabetic. Persoanele cu unul sau mai multi factori de risc trebuie examinate mai des.
Principalele elemente pe care medicul dumneavoastra le va urmari sunt urmatoarele:
Incaltamintea se evalueaza in vederea gasirii urmelor de sange, a unor obiecte straine si cat de comoda si potrivita este pentru dumneavostra.
Medicul va explica tehnica de autoexaminare a picioarelor si va explica cat de important este obtinerea unui control glicemic adecvat si a unui stil de viata sanatos. Sunt importante in acest sens renuntarea la fumat si exercitiul fizic zilnic. Examinarea piciorului incepe cu examinarea spatiului dintre degete, pe urma a degetelor pana la nivelul calcaiului.
Se va urmari prezenta la nivelul pielii a urmatoarelor elemente asociate piciorului diabetic:
Diabetul zaharat afecteaza multe organe, inclusiv pielea. Persoanele cu diabet zaharat au un risc mai mare de a dezvolata afectiuni ale pielii. Infectiile bacteriene si fungice sunt cele mai frecvente afectiuni ale pielii. Cateva afectiuni ale pielii apar aproape numai la persoanele cu diabet. este vorba de dermopatia diabetica, necrobioza lipoida diabetica si xantomatoza eruptiva. In plus, atunci cand diabetul zaharat este dezechilibrat, iar glicemiile sunt mari, se pierde o cantitate mare de apa din organism. Din aceasta cauza pielea sufera si devine uscata.
Pielea uscata se poate crapa foarte usor. Acest lucru favorizeaza patrunderea microbilor in aceste zone, cu aparitia infectiei. De asemenea datorita valorilor glicemice mari poate apare afectarea nervilor ce au rol trofic pentru zona de tesut cutanat deservita.
De aceea, pe langa mentinerea unor valori glicemice normale pentru a ne proteja pielea trebuie sa urmam cativa pasi:
In cazul in care observati anumite modificari la nivelul pielii anuntati medicul dumneavoastra curant.
In zonele de presiune crescuta de la nivelul picioarelor pot apare bataturi in talpa. Daca sunt ignorate, ele pot evolua catre un ulcer de picior. Acest tip de leziune de picior diabetic este un factor de risc deosebit de important pentru amputatie.
Bătăturile în talpă reprezinta o leziune de picior diabetic caracterizată printr-o îngroșare a pielii. Cu alte cuvinte pe piele se observa ceva in plus. Ele se mai numesc si calus plantar. Leziunile de piele cu ceva in minus, o lipsa de substanta se numesc ulcer plantar. Diferenta intre cele doua situatii trebuie facuta cu atentie. Zona afectata de calus (batatura) devine treptat dura, se poate crăpa și eventual infecta. Calusul poate apare in orice loc la nivelul pielii. Totusi, calusul tinde sa apara ca urmare a unor forte de frecare de intensitate medie, ce actioneaza repetitiv, pe o perioada lunga de timp, intr-o zona de hiperpresiune.
De exemplu, oamenii dezvolta adesea calusuri pe degetul mijlociu al mainii dominante. Motivul este dat de traumatismul usor dar repetitiv realizat de instrumentul cu care scrie (pix sau stilou).
Cel mai adesea gasim o batatura pe zonele de presiune inalta de la nivelul piciorului. Ea apare ca urmare a impactului repetat in timpul mersului. Aici, calusul poate anunta aparitia piciorului diabetic.
Daca fortele de presiune sau de frecare sunt de intensitate mare si actioneaza brusc, calusul nu are suficient timp sa se formeze. In locul respectiv poate sa apara o leziune ca o veziculă („basici”). Ele apar mai ales cand purtam un patof nou sau unul incomod. Spargerea lor poate duce la o leziune cu lipsa de substanta. Cu alte cuvinte, poate apare un ulcer de picior.
Apariția de bătături în talpă (calus) reprezinta un mecanism de aparare al organismului impotriva factorilor traumatici. Cel mai frecvent calusurile nu provoaca probleme. Atunci cand bătăturile în talpă sunt ignorate si nu sunt tratate la timp ele se ingroasa si se crapa. Acest lucru poate duce la aparitia unei ulceratii, ce se poate infecta. Calusul se formeaza prin acumularea de celulele epiteliale mature ale pielii în straturile superficiale ale pielii. Aceste celule acumulate local mor destul de rapid. Desi sunt moarte, ele sunt foarte rezistente la actiunea factorilor mecanici si chimici.
Exista si stari patologice in care pot apare bătături în talpă fara sa existe o forta de frecare sau presiune repetitiva. Aceasta boala se numeste hiperkeratoza si poate avea o multitudine de cauze.
La persoanele cu diabet, calusul apare mai des si se formeaza mai repede. Diabetul afecteaza capilarele mici de la nivelul piciorului. Consecutiv, majoritatea persoanelor cu diabet au o circulatie deficitara la nivelul membrelor inferioare. Acest lucru inseamna o vasculariatie deficitara a pielii la care nu mai ajung suficiente substante nutritive.
Cele mai afectate sunt celulele statului periferic si terminal al pielii. Aceste straturi isi vor accelera rata de schimbare a celulelor existente local. Cu alte cuvinte va creste atat rata cu care se nasc, cat si cea cu care mor aceste celule. Astfel aceste celule care mor mult mai repede se pot acumula, cu aparitia in final a calusului.
Calusul este intalnit frecvent la persoanele cu diabet, fara puls periferic, la pedioasa sau tibiala posterioara. Riscul pentru bataturi in talpa este de asemenea crescut la persoanele cu afectare nervoasa periferica, neuropatie periferica si la persoanele cu deformari ale piciorului, de exemplu „degetele ciocan”.
Artropatia Charcot sau „piciorul Charcot” este aproape invariabil asociata cu aparitia de bătături în talpă. Toate aceste lucruri pot creste riscul dumneavoastra de a dezvolta ulcer al piciorului diabetic.
De multe ori aceste bataturi sunt dureroase atunci cand se exercita o presiune la nivelul lor. Ele pot fi indepartate chirurgical, dar de cele mai multe ori reapar.
Daca nu este indepartat, calusul se ingroasa. Ulterior, calusul se crapa si se poate transforma in cele din urma intr-o ulceratie, ce se poate infecta. Nu incercati sa va taiati singuri bataturile sau calusul format. De asemenea, nu incercati sa indepartati calusul sau bataturile cu substante chimice, deoarece aceste substante va pot provoca arsuri. Este mult mai usor sa prevenim aparitia calusului decat sa il tratam. Calusul poate sa dispara atunci cand fortele de presiune sau frecare sunt indepartate. Trebuie sa purtam o incaltaminte comoda, potrivita marimii si formei piciorului. Medicul va poate sfatui sa putati incaltaminte terapeutica sau insertii.
Intrebati medicul dumneavoastra curant in legatura cu tratamentul calusului si al bataturilor.Crema cu uree 10-20% poate ajuta. Persoanele cu circulatie sangvina periferica deficitara trebuie sa isi examineze zilnic picioarele.
Daca prezentati la nivelul membrelor inferioare arsuri, furnicaturi sau o scadere a sensibilitatii anuntati medicul dumneavostra diabetolog. Poate fi vorba de un debut de neuropatie diabetica sau alte complicatii. Toate aceste senzatii pot duce la aparitia sindromului picioarelor nelinistite. Atunci cand este prezenta neuropatia diabetica pot apare modificari musculo-scheletale. Muschiul se slabeste, isi pierde functia (atrofie musculara) si poate apare o curbare, deformare a degetelor piciorului. Pot apare degetele in ciocan, degetele gheara sau halux valgus. In cele din urma poate apare o deformare a intregului picior.
O deformare severa a piciorului este „piciorul Charcot”. Cauza piciorului Charcot este neuropatia vegetativa (autonoma). Toate acestea duc la o scadere a mobilitatii articulare iar riscul de leziune creste si mai mult.
Degetele ciocan sau degetele gheara apar ca urmare a indoirii sau contracturii uneia sau a mai multor articulatii ale degetelor. Aceasta apare datorita slabirii muschiului ce duce la scurtarea tendoanelor degetelor piciorului.
Pacientul poate prezenta dificultate la mers.Hallux valgus („monturile”) reprezinta o inclinare a degetului mare de la picior spre degetele mici. Apare o marire a spatiului de la nivelul bazei degetului mare al piciorului. Acesta formatiune poate fi rosie, umflata si se poate infecta. Monturile se pot indeparta chirurgical.
Un capitol special a fost dedicat piciorului Charcot. Pe scurt, el se caracterizata printr-o distrugere progresivă a oaselor şi articulaţiilor. Prin prabusirea zonei mijlocii a piciorului, apare la nivelul talpii (fata ventrala) o proeminenţă osoasă. La nivelul acestei proeminente fortele de presiune sunt foarte mari. Piciorul este umflat, cald, deformarile osoase si cele articulare sunt severe. Este vorba aici de o formă de picior diabetic dus la extrem. Datorita acestor deformari ale piciorului, pantofii nu se mai potrivesc. Functional, piciorul sau glezna pot fi instabile. Pacientul prezinta dificultate la mers.
Unghiile pot fi si ele afectate. Uneori unghiile se subtiaza si pica spontan. De asemenea, o ingrijire atenta a unghiilor este necesara deoarece coltul unei unghii poate patrunde in carne si se poate infecta.
Daca unghiile dumneavoastra se deformeaza, se ingroasa, capata o culoare galbena si se rup foarte usor atunci ele pot fi afectate de o infectie cu ciuperci numita onicomicoza. In acest caz, se va administra local o crema antifungica.
Examinarea sensibilitatii se face cu ajutorul monofilamentului de nylon Semmes-Weistein. Exista dimensiuni diferite, dar cel mai folosit este cel 10g. Acest monofilament se aplica in anumite zone la nivelul talpei piciorului. Se apasa cu el doar cat sa faca o bucla, timp de una doua secunde. Aplicarea se poate repeta. Pacientul trebuie sa spuna atunci cand simte atingerea filamentului. Pierderea sensibilitatii se face progresiv dinspre distal (varful picorului), catre proximal (sold). Primele zone afectate sunt degetele si scaderea sensibilitatii avanseaza apoi panala glezna, „in ciorap”.
Persoanele la risc de a face complicatii ale piciorului sunt cele care prezinta una din urmatoarele:
Educatia pacientului in ceea ce priveste autoexaminarea piciorului este o alta latura importanta a prevenirii complicatiilor piciorului diabetic.
Prevenirea aparitiei complicatiilor diabetului zaharat are la baza un bun control metabolic. De asemenea trebuie incurajat un stil de viata sanatos. Renuntarea la fumat si exercitiul fizic zilnic contribuie semnificativ. Asadar, o identificare timpurie a problemelor si tratarea lor pot preveni o multime de complicatii ulterioare. Vom incerca in continuare sa identificam impreuna lucrurile pe care le puteti face singuri acasa pentru a preveni aparitia leziunilor specifice piciorului diabetic.
Pentru o buna ingrijire a piciorului dumneavoastra urmati pasii urmatori:
Riscul de fractura a piciorului la persoanele cu diabet zaharat se pare ca este legat de existenta neuropatiei diabetice periferice. Ea reprezinta un factor important in dezvoltarea ulcerului piciorului, infectiilor si amputatiilor de membre inferioare. Asa cum am discutat anterior o complicatie ce apare ca urmare a neuropatiei diabetice este piciorul Charcot. El implica fragmentarea osului, dislocare de articulatii si pierderea de masa osoasa. Un alt factor ce poate predispune la aparitia fracturilor la persoanele cu diabet este indicele de masa corporala. Aparitia fracturilor poate fi legata de existenta obezitatii.
Un alt factor de risc il reprezinta existenta retinopatiei diabetice si cataractei avansate. Afectarea vederii va creste riscul de cadere. In general, numai cine cade se poate fractura.
A fost analizata legatura dintre prezenta diabetului zaharat si densitatea osoasa (metabolismul osos). Se pare ca diabetul de tip 1 ar fi asociat cu o densitate osoasa scazuta. Fracturile care apar in diabetul de tip 2 apar pe un fond de densitate osoasa normala, dar cu o calitate scazuta a osului.
De asemenea, rata de aparitie a fracturilor a fost mai mare la cei cu diabet de tip 1 comparativ cu cei de tip 2. O alta ipoteza ar fi ca la pacientii cu diabet zaharat apare o intarziere a formarii osoase in tinerete. Datorita unui control glicemic precar si efectelor acumularii glucozei in sange asupra metabolismului osos apare o crestere a resorbtiei osoase.
Asadar, un control glicemic adecvat este foarte important pentru a preveni aparitia complicatiilor asa cum sunt si fracturile.