Autor: Dr. Sorin Ioacără
Modificat: 9 noiembrie 2020
Diabetul zaharat: Răspunsuri și Soluții
Descoperă aici: Definiție | Diagnosticul diabetului | Incidența | Cauzele obezității | Subtipuri | Cauzele diabetului de tip 2 | Simptomele diabetului de tip 2 | Complicațiile diabetului | Prevenție | Tratamentul diabetului de tip 2 | Vindecarea diabetului
În această pagină puteți găsi o sinteză a principalelor probleme din diabetul zaharat de tip 2. Diabetul zaharat de tip 2 este principala formă de diabet după împlinirea vârstei de 30 de ani. Ea se întâlnește însă și la copii, în general după instalarea pubertății. În SUA. există unele regiuni unde obezitatea la copii este atât de răspândită încât numărul copiilor cu diabet de tip 2 este egal cu cel al copiilor cu diabet de tip 1.
Diabetul de tip 2 apare în special pe fondul obezității, adică a rezistenței la acțiunea insulinei. Indiferent cât de mare este rezistența la acțiunea insulinei, diabetul zaharat de tip 2 nu poate apare în absența unui deficit concomitent al secreției de insulină.
Altfel, secreția de insulină poate crește nelimitat, până când devine potrivită pentru gradul de rezistență la acțiunea insulinei și glicemia rămâne normală. Diabetul de tip 2 este caracterizat prin scaderea progresiva a functiei celulelor secretoare de insulina. Aceasta scadere incepe cu multi ani inainte de debutul simptomatic al bolii.
Diabetul nu doare initial, cel putin pentru cativa ani. Glicemiile mari repetate contribuie insa la instalarea complicatiilor. De aceea este necesara mentinerea valorilor glicemiilor cat mai aproape de normal pentru a evita sau intarzia momentul aparitiei complicatiilor diabetului.
Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune endocrino-metabolică complexă ce afectează profund metabolismul energetic al organismului. El include modificări semnificative lipidice (colesterol și trigliceride mărite în sânge), glucidice (hiperglicemie) și proteice (organismul se mănâncă pe el însuși).
În această boală, organismul nu produce sau nu poate utiliza eficient insulina. Insulina este necesară organismului pentru a putea folosi zaharul. Insulina ia zaharul din sânge și îl introduce în celule.
Fără insulina, zahărul se acumulează în sânge și nu poate intra în celule. Fără zahăr, celulele se vor înfometa și vor suferi de lipsă de energie. În timp, zahărul crescut în sânge (hiperglicemie cronică) va strica ochii, rinichii, nervii, vasele de sânge și inima dumneavoastră.
Diagnosticul diabetului zaharat are un capitol dedicat. El se face diferit în timpul trimestrului 2 și 3 de sarcină la femei comparativ cu trimestrul 1 și în afara sarcinii. Valorile crescute ale glicemiei de dimineață pe nemâncate (a jeun), la 2 ore după ingerarea a 75g de glucoză sau oricând în timpul zilei împreună cu sete intensă și urinat abundent vor pune diagnosticul de diabet zaharat.
Mai nou s-a adăugat în lista de analize care pun diagnosticul și hemoglobina glicozilată. Sunt însă unele situații în care hemoglobina glicozilată nu poate fi utilizată în acest scop (de ex. în sarcină).
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica foarte raspandita. Ea afecteaza aproximativ 6% din populatia de peste 20 de ani. Se estimeaza ca in 2010 erau 285 milioane de pacienti cu diabet in intreaga lume.
Numarul lor va creste cu peste 50% in urmatorii 20 de ani si se va apropia treptat de cifra de 500 de milioane. Riscul pentru diabetul de tip 2 variaza insa foarte mult in functie de diversi factori, dar în special excesul ponderal.
Epidemia actuală de obezitate este explicată prin dezechilibrarea balanței din aportul și consumul de energie. Excesul rămas la sfârșitul zilei va fi inevitabil depozitat. Motivele acestui dezechilibru sunt de ordin genetic, mediu înconjurător, comportament individual (inclusiv alimentar) și factori hormonali.
Cei mai importanți factori de risc modificabili sunt:
Căi mai puțin cunoscute implicate în procesul de îngrășare sunt reprezentate de:
Solutia este o dietă echilibrată, bogată în legume și zarzavaturi și săracă în dulciuri și alte zaharuri simple (fără vitamine).
Diabetul zaharat de tip 2 nu este la fel pentru toti. Inca de la debut se poate observa o mare diversitate in semne, simptome si tratament, desi denumirea bolii este aceeasi.
Exista doua mari clase de diabet de tip 2. Prima ar fi cea a oamenilor grasi, ce nu fac miscare, cu varsta in general mai mare si reprezinta 85% din cazuri.
A doua clasa este cea a oamenilor cu greutate normala sau la limita de sus a normalului, care fac miscare obisnuita. Ei sunt in general mai tineri si reprezinta 15% din cazuri. Exista aici mentiunea ca la unii se va dovedi ca au alt tip de diabet si procentul poate scade astfel la 10%.
Cauzele diabetului zaharat de tip 2 au un capitol dedicat. Pe scurt, exista doua mari fenomene in aparitia si progresia bolii. Primul este rezistenta la actiunea insulinei. Cel de-al doile este reprezentat de deficitul de secretie al insulinei. Rezistenta la actiunea insulinei inseamna pe scurt ca desi pancreasul produce suficienta insulina, ea e lenesa si nu munceste. Motivul este faptul ca toata lumea ii pune „bete in roate”.
Deficitul de secretie de insulina inseamna pe scurt ca pancreasul a „obosit” si nu mai poate produce atat de multa insulina cat ii cere corpul. Acest lucru duce la pierderea echilibrului intre cerere (mare) si oferta (mica).
In practica, exista un intreg continuu. El pleaca de la extrema insulinorezistentei ca mecanism principal. Trece apoi la zona in care ea se combina in proportii egale cu deficitul de secretie al insulinei. In final trece la cealalta extrema in care reducerea secretiei de insulina este principalul sau chiar unicul mecanism implicat.
La momentul debutului clinic prin hiperglicemie, diabetul zaharat de tip 2 este frecvent asimptomatic. Simptomele clasice de sete intensa, consum crescut de apa (polidipsie), urinat mult si des (poliurie) si scadere in greutate incep sa apara doar dupa ce glicemia pe nemancate a crescut semnificativ, de obicei peste 180 mg/dl (10 mmol/l). Acest lucru se poate intampla uneori abia dupa cateva luni sau chiar cativa ani din momentul in care glicemia a trecut pentru prima data in domeniul diabetului.
Complicațiile diabetului zaharat au un capitol dedicat. În funcție de momentul apariției lor, complicațiile diabetului pot fi acute (pot apare oricând după diagnostic) sau cronice (apar după 3-5 ani de evoluție). În funcție de calibrul vaselor afectate, complicațiile cronice pot fi microvasculare (vase mici) sau macrovasculare (vase mari). Piciorul diabetic este o combinație de complicații de vase mici (microvasculare) și mari (macrovasculare). Piciorul Charcot este o variantă extremă de picior diabetic. El are la bază o neuropatie vegetativă severă.
Vestea buna este ca exista lucruri pe care le puteti face pentru a preveni sau intarzia boala. Riscul dumneavostra consta dintr-o suma de factori care contribuie la aparitia bolii. Unii dintre acesti factori provin intr-adevar din genele mostenite de la parinti, bunici, strabunici. Acestia vor fi prezenti intotdeauna. Unii dintre ei pot fi modificati:
Intr-o astfel de situatie, un stil de viata sanatos devine foarte important. Nu uitati, chiar daca parintii au diabet pentru dumneavoastra sunt multe lucruri de facut pentru evitarea aparitiei bolii. Fiti activi, macar 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata poate scadea riscul dumneavoastra de a face diabet. Pastrati o alimentie echilibrata, schimbati dulciurile concentrate pe fructe si legume.
De asemenea o monitorizare constanta a nivelului de zahar din sange este indicata pentru a depista din timp o eventuala crestere a acestuia.
Valorile glicemice folosite pentru diagnosticul diabetului zaharat nu sunt potrivite pentru a fi folosite ca ținte de tratament după diagnosticarea acestuia. Tratamentul diabetului are drept fundament modificarea stilului de viață, cu respectarea unei diete sănătoase, promovarea efortului fizic, combaterea fumatului și respectarea orelor de somn.
Tratamentul cu insulină trebuie început precoce ori de câte ori are indicație pentru a preveni apariția complicațiilor cronice ale diabetului zaharat. Principiile de tratament urmează recomandările din ghidul de diabet ADA (American Diabetes Association).
Pe termen lung răspunsul la această întrebare este favorabil. Pe termen scurt, singura formă de diabet care se poate vindeca relativ ușor este diabetul gestațional (de sarcină). După naștere, o femeie diagnosticată cu diabet zaharat gestațional poate adesea reveni spontan la valori normale ale glicemiei. La o naștere viitoare există o probabilitate foarte mare sa reapară diabet de sarcină (gestațional).
De asemenea, pacienta trebuie urmărită periodic pentru că riscul ulterior de apariție a unui diabet de tip 2 este foarte mare. În tipul 1 de diabet, la 1-5 săptămâni după descoperire poate apare o remisie (dispariție) tranzitorie a diabetului.
Uneori insulinoterapia poate fi oprită pentru o perioadă de până la 2 ani. Nu este o vindecare deoarece invariabil diabetul revine, cu necesar de insulină pentru supraviețuire.
În tipul 2 de diabet se poate obține revenirea la normal dacă diagnosticul este foarte aproape de debutul real și există obezitate extremă (morbidă). O scădere rapidă în greutate de 30-40Kg asociată cu un stil de viață sănătos și menținerea apoi a greutății în limite normale poate duce la revenirea în zona de toleranță normală la glucoză.
Atenție! Descântecele și leacurile "băbești" nu ajută. Ele fac uneori foarte mult rău, în măsura în care pacientul le alege în locul vizitelor periodice la medic.